Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Sunday 8 May 2016

Οι άνδρες βλέπουν τις γυναίκες άνω των 60? Αυτές οι ίδιες βλέπουν τους εαυτούς τους?


Πριν μερικές ημέρες ψωνίζαμε με μια φίλη και είχαμε ένα ενοχλητικό  διάλογο. Η φίλη μου μόλις πριν 3 μήνες πέρασε το κατώφλι των 60.

Περιδιαβάζαμε τα ράφια του Attica και εκείνη συνεχώς απέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα ρούχα που βλέπαμε, δηλώνοντας πικρά «δεν μπορώ να το φορέσω αυτό είναι για πολύ νεότερες γυναίκες. Αλλώστε ποιός κοιτάζει πια γυναίκες της ηλικίας μου».

Εντυπωσιάστηκα. Ήταν πάντα πολύ όμορφη. Ήταν αυτό που ονομάζουμε κλασσική ομορφιά, γαλάζια σχεδόν κρυστάλλινα γαλάζια μάτια και φίνο αψεγάδιαστο δέρμα που πλαισίωναν πυκνά στιλπνά μαλλιά. Πάντα την κοιτούσα με λίγο ζήλια, τόσο κομψή. Ήταν φανερό, ότι κάτι είχε επηρεάσει τόσο πολύ την συμπεριφορά της και είχε καταστραφεί η έμφυτη εμπιστοσύνη στην εμφάνιση της. Μάλλον τα πρόσφατα γενέθλια έφταιγαν. Έστελνε δε αυτό το μήνυμα στο σύμπαν γύρω της, πικρό και δυσάρεστο, περισσότερο για την ίδια.

Ως πολύ ωραία γυναίκα σε όλη της την ζωή είχε απολαύσει τον απροκάλυπτο πολλές φορές θαυμασμό ακόμα και γυναικών, πόσο περισσότερο ανδρών. Τώρα βλέποντας τα σημάδια του χρόνου σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά, μια ωριμότητα που σε τίποτα δεν αφαιρούσε από την κομψότητά της, θεωρούσε, ότι δεν είχε κάτι που να την κάνει πλέον γοητευτική.

Άρα τίθεται το ερώτημα «είναι οι γυναίκες μετά τα 60 αόρατες»?

Η μήπως η φίλη μου αποδέχτηκε τον αστικό μύθο για όλες τις ώριμες γυναίκες? Πολλές τον αποδεχόμαστε. Μόλις πριν λίγα χρόνια ήταν σύνηθες οι γυναίκες μετά τα 50 να γίνονται αόρατες. Δεν βλέπαμε καμία δυνατότητα για αυτές στον κόσμο της μόδας και σε όλη την κοινωνία γενικώς.

Βέβαια ξαφνικά και δραματικά μόλις πρόσφατα το marketing ανακάλυψε, ότι αποτελούμε μια δημογραφική ομάδα τεράστια και με πολλές καταναλωτικές δυνατότητες στη μόδα, τα καλλυντικά και τα αξεσουάρ.

Τώρα βλέπουμε πολλές γνωστές και λαμπερές γυναίκες άνω των πενήντα, πράγμα που δεν αποκρύπτεται,  να καλύπτουν εξώφυλλα περιοδικών με γκρίζα μαλλιά. Τις βλέπουμε στις πασαρέλες σε ρόλο μοντέλων ακόμα. Αλλά δεν είναι μόνο τα υψηλής αναγνωρισημότητας πρόσωπα μοντέλων  ώριμων γυναικών που αποτελούν και τα σήματα κατατεθέντα του target group μας, που έχουν αυτό το προνόμιο. Ξαφνικά μας δόθηκε το δικαίωμα, να εμφανιζόμαστε με γκρίζα η άσπρα μαλλιά, ελεύθερα ρομαντικά ριγμένα στους ώμους, η ακόμα και κομμένα αιχμηρά κοντά και όλα αυτά να είναι αποδεκτά έως γοητευτικά.

Επίσης μπορούμε να φοράμε τζιν και δερμάτινα, ψηλά τακούνια και αθλητικά. Με άλλα λόγια μας δόθηκε η άδεια να είμαστε ο εαυτός μας. Είναι ευχάριστα όλα αυτά και ελπίζω να μην είναι μια περαστική μόδα.

Όσον αφορά την όμορφη φίλη μου, αισθάνθηκα την ανάγκη να της περάσω το μήνυμα ότι οι άνδρες δεν κάνουν…… περάσματα από την ζωή των κοριτσιών που έχουν περάσει τα 55, αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι αυτού του είδους το πέρασμα με είχε απασχολήσει ποτέ πριν στην ζωή μου. Το όλο ζήτημα έχει να κάνει για το πώς αισθάνεσαι εσύ για τον εαυτό σου και πως το εκπέμπεις προς τον κόσμο γύρω σου. Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την θεωρία μου και βρήκα την τέλεια ευκαιρία.

Η συμπεριφορά είναι το σπουδαιότερο αξεσουάρ.

Την επόμενη ημέρα, μια δύσκολη και πνιγμένη από εξωτερικές δουλειές ημέρα, έφυγα στα γρήγορα από το σπίτι φορώντας ένα αδιάφορο μαύρο παντελόνι, μια αδιάφορη μαύρη μπλούζα χωρίς ντεκολτέ, μία μαύρη ζακέτα, μαύρα αθλητικά και μια κόκκινη τσάντα, το μοναδικό φωτεινό σημείο μου.  Καθώς έτρεχα είδα το είδωλό μου σε μια βιτρίνα. Έδειχνα τόσο βιαστική, κουρασμένη και …γριά.

Ξαφνικά σταμάτησα, πήρα μια βαθιά αναπνοή, σαν αυτές που μαθαίνουμε στα μαθήματα γιόγκα, και άρχισα να περπατώ με ένα πιο σιγανό και πιο χαλαρό τρόπο. Πήρα εκείνη στην στάση, που μας έλεγαν, όταν είμαστε μικρές στο σχολείο οι γυμναστές «ψηλά το κεφάλι, μέσα η κοιλιά, έξω το στήθος». Χαλάρωσα και λίγο τους ώμους σε λιγότερο επιθετική στάση, πιο φυσική. Σκέφτηκα τι τυχερό κορίτσι ήμουν, που ήμουν υγιής και δυνατή να μπορώ να κάνω τόσες δουλειές  αποτελεσματικά ακόμα και πόσο η ζωή είναι ωραία. Αυτή η σκέψη, το έχω παρατηρήσει, φέρνει ένα αδιόρατο χαμόγελο στο πρόσωπο και ζωγραφίζεται μια εικόνα αδιόρατης ευτυχίας στο πρόσωπό. Η ευτυχία ομορφαίνει είναι γνωστό. Και συνέχισα τον δρόμο μου μπροστά από τα ζαχαροπλαστεία της πλατείας από τα οποία περνώ «αόρατα» κάθε μέρα. Με την άκρη του ματιού μου παρατηρούσα, ότι κάποια κεφάλια γυρίσανε και με κοιτούσαν, ακόμα και μερικές γυναίκες. Δεν ήταν τίποτα άλλο από το μήνυμα της ευτυχίας, που είχα στο μυαλό μου εκείνη την στιγμή. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι πάντα ελκυστικός.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι η αυτοπεποίθηση και η θετική συμπεριφορά είναι πιο σπουδαία από κάθε ιδιαίτερο ντύσιμο η μακιγιάζ για μια ώριμη γυναίκα. Είναι τόσο ωραίο να είσαι υγιής και δυνατός, να μπορείς, να απολαμβάνεις ακόμα την ζωή, είναι μια εμπειρία που αποκτάς με το πέρασμα του χρόνου μόνο. Κάπου διάβασα προ καιρού, ότι ο άνθρωπος φαίνεται γερασμένος από την σκυφτή στάση του σώματος και όχι από τις ρυτίδες. Είναι ακριβώς ο λόγος που οι κοιλιακοί έχουν τόσο θεοποιηθεί, ως δείγμα νεότητας και ομορφιάς, στηρίζουν όλη την στάση του σώματος. Ένα σώμα όρθιο είναι δείγμα δύναμης και ομορφιάς.

Να θυμηθώ να τα διηγηθώ στη φίλη μου που θα συναντηθούμε αύριο. !!!




No comments: