Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Friday 13 May 2016

Ανησυχείτε που μεγαλώνετε? Για να το συζητήσουμε λίγο…

Χαμογέλασα κάποτε όταν διάβασα κάτι που είπε ο David Bowie: «Το να μεγαλώνουμε είναι μια καταπληκτική διαδικασία, κατά την οποία ένα πρόσωπο πηγαίνει εκεί, που θα έπρεπε να βρίσκεται από την αρχή».

Το επαναλαμβάνω στο εαυτό μου κάθε μέρα της ζωής μου από τότε που πέρασα για τα καλά τα 50.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι η ηλικία είναι θέμα στάσης ζωής περισσότερο παρά ένας αριθμός. Επίσης καταλαβαίνουμε, ότι αυτή ακριβώς η στάση επηρεάζει τις σκέψεις μας και την συμπεριφορά μας γενικότερα.

Με άλλα λόγια, εάν αισθάνεσαι νέα και ενεργητική, δεν σε ενοχλεί η ηλικία. Αν όμως σε κρατάνε πίσω σκέψεις σχετικές με το τι θα κάνεις το υπόλοιπο της ζωής σου, τότε μένεις πίσω. Με αυτές τις σκέψεις η ζωή γίνεται μίζερη και ανούσια.

Δεν σας ιντριγκάρει καθόλου η ιδέα, ότι μπορείτε να διαλέξετε τον τρόπο ζωής σας και να το ζήσετε με χαρά, πάθος και υγεία, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο η ηλικία? Εμένα πολύ.

Γιατί μερικά άτομα είναι φοβισμένα, ανήσυχα και καταθλιπτικά σχετικά με το μεγάλωμα?
Δεν υπάρχει κάτι να φοβηθείς σχετικό με την ηλικία, είναι αυτή η καταπληκτική διαδικασία που είπε και ο David Bowie.

Το πρώτο πράγμα, που πρέπει να γίνει, είναι να ξεφορτωθείτε  τις ανησυχίες και να γιορτάσετε την ηλικία σας με θετική και υγιή προσέγγιση. Κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της, αρκεί να ξέρεις να την ζεις.

Αυτή η διαδικασία του μεγαλώματος θα σε πάει ακριβώς εκεί που κοιτάς. Αν κοιτάς την χαρά, την ευτυχία θα σε πάει εκεί. Αν κοιτάς την μιζέρια, την κατάθλιψη θα σε πάει εκεί. Θα έχεις, ότι σου αξίζει η νομίζεις ότι σου αξίζει.

Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι, που ζουν σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας για τα χρήματα, την εργασία και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Τους φαίνεται αδύνατον να ξεφύγουν από αυτά που τους βασανίζουν κάθε ημέρα. Στην πραγματικότητα είναι δικαιολογίες για να αποφεύγουν να κυνηγήσουν το όνειρο, την ζωή, τη χαρά. Είναι γνωστό, ότι οι πλούσιοι άνθρωποι έχουν μια πολύ άνετη ζωή, όχι απαραιτήτως και μια πιο ευτυχισμένη.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Σε ένα βιβλίο “The War of Art” είχα διαβάσει το εξής  «το πιο τοξικό πράγμα στον πλανήτη είναι η δυστυχία. Είναι η ρίζα του κακού περισσότερο από την φτώχεια, την ασθένεια και την σεξουαλική  δυσλειτουργία, συντρίβει το πνεύμα και μας ωθεί μακριά από πράγματα για τα οποία γεννηθήκαμε».

Η αντίσταση προσφέρει μια μονόδρομη πορεία προς την πλήξη, διότι μας επιτρέπει να βρίσκουμε  ατελείωτες δικαιολογίες για να μην κάνουμε, ό, τι θέλουμε πραγματικά να κάνουμε. Αφαιρεί την ενέργειά μας, καταπνίγει την εφευρετικότητα μας και εξαφανίζει τη δημιουργικότητά μας. Η αντίσταση είναι η δύναμη από έναν ελέφαντα χιλίων κιλών, που σας κρατά πίσω κάθε μέρα της ζωής μας.

Το αντίδοτο στην αντίσταση είναι να σηκωθείτε κάθε πρωί με την πρόθεση να κάνετε το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας - κάτι που φέρνει χαρά και ικανοποίηση και θετική ενέργεια. Πρέπει να επικεντρωθείτε σε πράγματα που ανεβάζουν τη «ψυχική θερμοκρασία σας» και να εκπληρώνουν τις ανάγκες σας.

Μην κάνετε κανένα λάθος: η αντίσταση έρχεται κάθε μέρα. Έτσι να είστε σε εγρήγορση, επίγνωση και σαφείς για το τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, που μπορείτε να ακολουθήσετε τα όνειρά σας και να γίνετε το πρόσωπο, που ήταν γραφτό να γίνετε.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Κυκλοφορεί ένας μύθος, ότι όσο μεγαλώνεις γίνεσαι αόρατη. Αυτό διαδίδεται από όσους αισθάνονται καταθλιπτικά επειδή μεγαλώνουν και σπέρνουν γύρω τους αρνητικότητα και παραίτηση.
Έχετε, υποθέτω, όλοι παρατηρήσει ανθρώπους, που κάθονται μπροστά από μια τηλεόραση και παρατηρούν λυπημένα εκπομπές για τις ζωές των άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα γιορτές, ανθρώπινες συναντήσεις, γλέντια, πάρτυ κ.λ.π.  Πιστέψτε με δε θέλω καθόλου να παρακολουθώ τέτοια γεγονότα, θέλω όσο μπορώ να τα ζω.

Ένας άλλος αρνητικός μύθος για τη γήρανση είναι, ότι έχετε μειωμένο δυναμικό. Γελοίος μύθος! Εντάξει, ίσως θα πρέπει να ζητήσετε από τα παιδιά ή τα εγγόνια σας να σας δείξουν πώς να κάνετε κάτι στον υπολογιστή, αλλά, τουλάχιστον, έχετε το πνευματικό δυναμικό για να κατανοήσετε αυτό που ρωτάτε. Ζήτω για σας!

Τώρα λέγοντας στον εαυτό σας κάθε μέρα, ότι δεν μπορείτε να ανεβείτε στον Όλυμπο, όπως στα είκοσι, που ούτε τότε ανεβήκατε, η ότι είναι αδύνατον να κάνετε ποδήλατο μέχρι την Κόρινθο δεν είναι μια εποικοδομητική διαδικασία.  Υπάρχουν τόσα άλλα που μπορείτε να κάνετε, να περπατήσετε στην παραλία, ευτυχώς ζούμε σε μια χώρα που η θάλασσα είναι σχεδόν παντού. Να περπατήσετε στο βουνό, έχουμε τόσα βουνά. Να πάτε στα μαγαζιά έστω και για άσκηση και επικοινωνία, να πιείτε ένα καφέ στην κοντινότερη πλατεία και τόσα άλλα που αγγίζουν την κάθε μία από μας. Το να μεγαλώνεις καλά είναι κάτι που αξίζει να το γιορτάζουμε κάθε μέρα. Κάθε μέρα είναι δώρο. Προπάντων επικοινωνήστε. Η συμβουλή της μαμάς σας «δεν μιλάμε ποτέ σε αγνώστους» είναι πολύ κακή για τους μεγάλους.

Κάποτε η Μάγια Αγγέλου αυτή η σπουδαία γυναίκα είπε ακολουθώντας μια αρχαία ελληνική ρήση «άλλο το ζην και άλλο το ευ ζην» Πόση αξία δίνετε στην δημιουργία στη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις ? Είναι ο μόνο τρόπος να δώσετε στη ζωή σας αξία και νόημα και αυτό δεν είναι θέμα ηλικίας είναι θέμα νοοτροπίας.

No comments: