Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Wednesday 17 April 2013

Gardening η κηπουρική του μπαλκονιού


Όταν εμείς κάποτε ήμασταν παιδιά τα περισσότερα σπίτια είχαν κήπο η έστω κηπάκι στο πίσω μέρος. Συνήθως τα μπροστά κομμάτια ανθούσαν τριανταφυλλιές, γαρυφαλλιές,  νυχτολούλουδα, γαρδένιες, ενώ στο πίσω ήταν ο λαχανόκηπος. Ποιο σπίτι δεν είχε μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, μαρούλια και ότι χρειαζόταν κάθε μέρα στο μαγείρεμα. Και ύστερα ήρθαν οι πολυκατοικίες…! Χάθηκαν όλα.
Τώρα βλέπω μια επαναφορά έστω και στα μπαλκόνια. Εδώ και τρία χρόνια, αφού προμηθεύτηκα πέντε μεγάλες ζαρντινιέρες, φυτεύω τα δικά μου λαχανικά. Εντάξει αυτό δεν θα πει ότι καταργήσαμε τον μανάβη, αλλά φέτος για παράδειγμα που έσπειρα μια ζαρντινιέρα, για πρώτη φορά με μαρούλια δεν αγοράσαμε  καθόλου. Ναι έτσι απλά τα έσπειρα στη ζαρντινιέρα και τα υπόλοιπα τα ανέλαβε το ποτιστικό σύστημα. Οι ζαρντινιέρες μου διαθέτουν μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, ρόκα, βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο και μαρούλια.
Μου φαίνεται φοβερά συγκινητικό να κόβω από την γλάστρα και να χρησιμοποιώ στην κουζίνα την παραγωγή. Το σπουδαιότερο μάθημα που πήρα ήταν ο σεβασμός στην ποσότητα. Αυτά τα λαχανικά είναι τόσο δροσερά και αρωματικά που δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, άλλωστε είναι εκεί όταν το χρειάζεσαι, το χώμα και το νεράκι στο κρατάνε ζωντανό και φρέσκο όταν το χρειαστείς. Πέρυσι το καλοκαίρι φάγαμε και 4-5 κολοκυθάκια από την κολοκυθιά που είχα φυτέψει. Κάθε πρωί που έβγαινα στο μπαλκόνι την χάζευα και πραγματικά ένοιωθα μια αγαλλίαση.
Είναι φανερό ότι όσο μεγαλώνεις ξαναγυρίζεις στα απλά πράγματα και τα εκτιμάς βαθιά και πραγματικά. Η ενασχόληση με αυτές τις ζαρντινιέρες είναι μια από τις πιο αγχολυτικές μου ασχολίες μετά το περπάτημα. Η σούπα φασολάδα με το σέλινο από την γλάστρα μου είναι ένα από τα μόνιμα πιάτα όταν έρχονται φίλοι, κατά απαίτησή τους. Σκέφτομαι γελώντας ότι τώρα που το κατσικάκι στη γάστρα είναι λίγο απαγορευμένη τροφή λόγω ..ηλικίας όλης της παρέας, έχουμε εκτιμήσει την φασολάδα γκουρμέ, όπως της ονομάζουν οι φίλοι μου.

Όλη η παρέα καλλιεργεί με πάθος και ανταλλάσουμε και γνώμες, γνώσεις και εμπειρίες. Είναι μια πολύ ωραία συζήτηση ώστε να αποφεύγουμε την σύγκριση της χοληστερόλης μας η τι μας είπε ο γιατρός την τελευταία φορά!!!!  Ανταλλάσουμε και προϊόντα.
Την επόμενη φορά που θα περάσετε έξω από ένα φυτώριο, ξοδέψτε 5 ευρώ για μια μικρή ζαρντινιέρα, λίγο χώμα και ένα φακελάκι σπόρους. Ξεκινήστε με κάτι απλό όπως μαϊντανό. Μην παρασυρθείτε στην καλλιέργεια τομάτας π.χ., εξοικειωθείτε πρώτα με το χώρα, θυμηθείτε, διαβάστε στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες στο internet είναι χιλιάδες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Θα δείτε ότι στις άλλες χώρες το έχουν ανάγει σε καθημερινότητα. Ζούμε σ’ ένα ευλογημένο τόπο και τόσο καλό καιρό που ευνοεί την βλάστηση, εκμεταλλευτείτε το. Είναι αναζωογονητικό, αγχολυτικό και τελικά χρήσιμο. Τώρα που η κρίση μας κλείνει πιο συχνά στο σπίτι φτιάξτε  ένα ωραίο μπαλκόνι και  καθίστε να το  απολαύσετε το βραδάκι. Τα περισσότερα λουλούδια μπορούν να γίνουν από ένα κλωναράκι που θα κόψετε από κάπου. Έχω μια τεράστια σεφλέρα που την φύτεψα όταν κάποιο απόγευμα μου ήρθαν στο κεφάλι κάτι κομμάτια που έκοβε κάποιος σε κάποιο μπαλκόνι κουρεύοντας ένα μεγάλο φυτό. Στο σπίτι μου δεν κλείνουμε παντζούρια και δεν τραβάμε κουρτίνες γιατί έχουμε πολύ μεγάλες γλάστρες με φίκους, σεφλέρες, τριανταφυλλιές, γαρδένιες τόσο πολύ μεγάλες που καλύπτεται το παράθυρο και δεν φαίνεται. Είναι μια δροσιά να βλέπεις απέναντι μέσα από μια πράσινη κουρτίνα την απέναντι πολυκατοικία, νομίζεις ότι είσαι στο δάσος.
Ψάξτε το. Τα ποτιστικά συστήματα είναι πολύ φτηνά πια και είναι πάρα πολύ εύκολο να τα τοποθετήσετε μόνοι σας. Έρχεται καλοκαιράκι, αν δεν προβλέπονται διακοπές η προβλέπονται πολύ λίγες λόγω κρίσης, τότε το πράσινο μπαλκόνι είναι μια πολύ ωραία όαση δροσιάς και ξεκούρασης. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, μόνο κόπος και αγάπη για τα φυτά και αυτά θα σας το ανταποδώσουν.



No comments: