Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Thursday 18 April 2013

Το καινούργιο μωρό σας



Στην Αμερική οι οικογένειες, που τα παιδιά έχουν πια φύγει λόγω σπουδών/εργασίας  η λόγω γάμου λέγονται «empty nesters», άδειες φωλιές. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η ψυχική ισορροπία των γονιών, που φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι και δεν έχουν ακόμα την ηλικία των ηλικιωμένων παππούδων η γιαγιάδων είναι λίγο εύθραυστη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που έχουμε στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Φυσικά αναφέρομαι στις περιπτώσεις, που πραγματικά φεύγουν τα παιδιά χωρίς να έρχονται να παίρνουν φαγητό καθημερινά η να κουβαλάνε τα άπλυτά τους στη μανούλα. Έχουμε παραδείγματα γάμων, που διαλύθηκαν μετά την αποχώρηση των παιδιών.
Εκεί ακριβώς δημιουργείται ένα κενό, ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τον ελεύθερο χρόνο, που ξαφνικά προκύπτει. Πέραν όμως του χρόνου αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα της θεμελιώδους αλλαγής, δηλαδή ας ξεκινήσουμε από το θέμα φαγητό. Πως θα αλλάξεις αυτή την καθημερινή ρουτίνα του ελέγχω το ψυγείο, σκέπτομαι τι θα φάμε, ψωνίζω, μαγειρεύω σεβαστή ποσότητα. Άσε εκείνες τις μικρές αμαρτίες σοκολατάκια, μπισκοτάκια, παγωτάκια  που αγόραζες …για το παιδί, τώρα πώς να τις αγοράσεις που τις απαγορεύει και ο γιατρός. Μου πήρε ένα χρόνο για να καταφέρω να μειώσω τις ποσότητες στο μαγείρεμα και ακόμα μερικές φορές πέφτω έξω. Εκείνο το κέικ που εξαφανιζόταν μόλις άρχιζαν οι αφίξεις στο σπίτι σε χρόνο dt, τώρα όχι μόνο το τρως μόνη μου αλλά και η κόρη μου μου είπε «μην ξαναφτιάξεις γιατί πήραμε κάποια κιλά και δεν θέλουμε να τρώμε»!!! έμεινα αποσβολωμένη την πρώτη φορά.
Πολλοί θα πουν «μια χαρά όλος ο χρόνος δικός σου, να κάνεις ότι θέλεις». Αλήθεια τι θέλεις να κάνεις? Εκείνο το κλασσικό «σκέψου τι ήθελες να κάνεις στα 20, που γέννησες και κάντο τώρα» είναι ότι πιο ηλίθιο έχει λεχθεί πότε. Απευθύνεται μόνο σε ανώριμους ανεγκέφαλους. Είναι δυνατόν να έχεις τα ίδια θέλω στα 20 και στα 50? Άσε που έχεις ξεχάσει και τι σου άρεσε, δεν ξέρεις τι σου αρέσει τώρα εσένα προσωπικά και όχι σε όλη την οικογένεια και φοβάσαι η βαριέσαι να ψάξεις. Μια μεγάλη τρύπα στη ζωή σου ξαφνικά σαν καθίζηση εδάφους και εσύ στο κενό. Σε χτυπάει η ανεμελιά στο κεφάλι και εσύ ψάχνεις την ρουτίνα σου και σε αντιμετωπίζουν όλοι σαν τρελή.
Το καλύτερο είναι να βρείτε κάτι να αγαπάτε, κάτι δικό σας. Ας πούμε ένα σκυλάκι, ένα γατάκι, κάτι τέλος πάντων που να χαϊδεύετε και να σας αγαπάει μόνο και μόνο επειδή το αγαπάτε. Μπορεί να σκέφτεστε την δέσμευση μια και μόλις τελειώσατε με το 90% των δεσμεύσεων σας, αλλά σκεφτείτε το, είναι μεγάλη γλύκα που όταν θα το παίρνετε αγκαλιά σας διαπερνά μια γλυκιά ζέστη και θαλπωρή. Θα είναι το καινούργιο σας μωρό. Μήπως σας λείπει?

No comments: