Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Wednesday 28 December 2011

Ρόδι το θαυματουργό.





Από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστές οι στυπτικές, επουλωτικές, δροσιστικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του ροδιού.

-3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από κρασί  και τσάι
-τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ
-βιταμίνες C, Α, Ε, Β5, σίδηρο, κάλιο,  αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες
-υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
-ο χυμός αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει τον πυρετό μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση-επιδρά στο μεταβολισμό της LDL- χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, απόφραξης, εμφράγματος μυοκαρδίου,  εγκεφαλικών
-βοηθά την πρωινή ναυτία των εγκύων
-ρυθμίζει τις ορμόνες
-αντιμυκητισιακή, αντιιική δράση, ισχυροποίηση ανοσοποιητικού
Αλλά και στην ομορφιά, βοηθά στην αντιστροφή των ορατών σημαδιών της γήρανσης, προωθώντας μια μέτρια πύκνωση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλλα διατηρεί υγιή την επιδερμική διαφοροποίηση των κυττάρων. Το εκχύλισμα παρατείνει τη ζωή των επιδερμικών κυττάρων (fibroblasts), ενός παράγοντα που παράγει ελαστίνη και κολλαγόνο. Δηλαδή τα ρόδια αναγεννούν τα κύτταρα στα δυο πιο σημαντικά στρώματα του υγιούς δέρματος: επιδερμίδα και βαθύτερες στοιβάδες. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι το ελλαγικό οξύ προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης από μελέτες καταδείχτηκε πως-ίδια με το κόκκινο κρασί και το τσάι-προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος (τοπική εφαρμογή σπόρων και εκχυλίσματος).


Και τώρα μερικές συνταγές ομορφιάς:


μάσκα


χυμό από μισό ρόδι

1 κ. γλ. ελαιόλαδο

1 κ. γλ. μέλι

3 κ.σ. βρώμη



τονωτική λοσιόν


1/4 φλυτζ. αποβουτυρωμένο γάλα

1 κ.σ χυμό ροδιού.




No comments: