Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Tuesday 14 December 2010

Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ερευνών υποστηρίζει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ βάρους και κατάθλιψης.



Αν και παλαιότερες μελέτες διερεύνησης της σχέση μεταξύ βάρους και κατάθλιψης έδειξαν μικτά αποτελέσματα, πρόσφατα όμως όλο και περισσότερες έρευνες τείνουν να υπογραμμίζουν την σύνδεση.


Πού είναι η σύνδεση;
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπερβολικό βάρος απαντάται σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης, προϊστορία κατάθλιψης, καθώς και άλλες εκδηλώσεις ψυχολογικής δυσφορίας (π.χ. άγχος). Ισχυρότερα συμπτώματα έχουν βρεθεί σε λευκά άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών υψηλού μορφωτικού επιπέδου και καλού εισοδήματος. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν επίσης, ότι υπάρχουν ισχυρότερα συμπτώματα σε γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάζει. Σύμφωνα με μελέτη του 2006, που δημοσιεύθηκε στο Archives of General Psychiatry, η σχέση κατάθλιψης - παχυσαρκίας βρέθηκε να είναι το ίδιο ισχυρή στους άνδρες και στις γυναίκες.
Η σχέση αυτή δεν εμφανίζεται να ισχύει μόνο για τους ενήλικες. Υπήρξαν επίσης αναφορές για τη σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης σε ανήλικους. Επίσης, οι νέες μητέρες με υπερβολικό βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Που έρχεται πρώτο;
Αν και οι ερευνητές έχουν βρει μια σύνδεση, δεν έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν την κατεύθυνση της σύνδεσης. Με άλλα λόγια, δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν, ότι το υπερβολικό βάρος προκαλεί κατάθλιψη ή ότι η κατάθλιψη προκαλεί το υπερβολικό βάρος. Πολλές θεωρίες όμως, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Για παράδειγμα η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος, διότι η αυξημένη όρεξη, η λιγότερη σωματική άσκηση και η αύξηση του σωματικού βάρους είναι κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης. Επίσης, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης έχουν ως παρενέργεια της αύξησης του βάρους. Επιπλέον για όσους έχουν μια διατροφική διαταραχή, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μέσω της επίδρασής της στην ώθηση για κραιπάλη φαγητού.
Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με την παχυσαρκία, η οποία συνοδεύεται συχνά από τα αρνητικά και επιζήμια σχόλια του κοινωνικού η επαγγελματικού περίγυρου. Το στίγμα φαίνεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στους λευκούς σε σύγκριση με άλλες εθνότητες. Εκτός από το κοινωνικό στίγμα η σωματική κίνηση μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω με την παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο κατάθλιψης. Είναι επίσης πιθανό η κατάθλιψη και το βάρος να συνδεθούν με κάτι εντελώς ψυχοσωματικό, όπως ένα παιδί θύμα κακοποίησης ή γενετική ευπάθεια.

Συμπέρασμα
Μια συγκεκριμένη σύνδεση έχει βρεθεί μεταξύ κατάθλιψης και παχυσαρκίας αλλά απαιτεί πολύ περισσότερη έρευνα για να αποκτηθεί μια σταθερή άποψη για αυτό το πολύπλοκο θέμα.



 
 
 
 

No comments: