Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Tuesday 14 December 2010

ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Το περπάτημα είναι η πιο φυσική και προσιτή άσκηση, που μπορείτε να κάνετε, εύκολα όσο και μια βόλτα για ψώνια. Μην αργείτε ξεκινήστε έναν πιο υγιεινό, πιο "κινητό" τρόπο ζωής που κοστίζει ελάχιστα.
Το περπάτημα είναι μια εύκολη αθλητική διαδικασία δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο για να περπατάει. Είναι τόσο απλό και εύκολο να το προγραμματίσετε. Και αν το κάνετε τακτικά, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και σας βοηθάει να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος. Οι ανηφορικές βόλτες αναγκάζουν τις γάμπες και τους γλουτούς να δουλεύουν εντατικά, οι κατηφορικές τους μηρούς και τους τετρακέφαλους και οι επίπεδες τους κοιλιακούς σας και το κάτω μέρος της πλάτης.

Που να περπατήσετε
Περπατήστε οπουδήποτε σας αρέσει, είτε πρόκειται για εσωτερικούς χώρους σε διάδρομο ή έξω στο πάρκο, δίπλα στη θάλασσα ή γύρω στη γειτονιά σας. Πειραματιστείτε με διαφορετικές διαδρομές. Οι αθλητικοί διαιτολόγοι προτείνουν : Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά από τον προορισμό σας. Περπατήστε από το γραφείο στην πιο μακρινή στάση του λεωφορείου ή σταθμό του μετρό. Πάρτε τις σκάλες η κατεβείτε χωρίς το ασανσέρ έναν όροφο. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να περπατήσει. Αφήστε το σπίτι μισή ώρα νωρίτερα.

Πόσο ένταση και διάρκεια χρειάζεται το περπάτημα
Ξεκινήστε με 1-2 χιλιόμετρα τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αν έχετε μείνει ανενεργός, 15 λεπτά από το περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό για τις πρώτες εβδομάδες σας. (Είναι μια καλή ιδέα να πάρετε την γνώμη του γιατρού σας.) Στη συνέχεια αυξήστε τη συχνότητα στοχεύοντας σε ένα διάστημα 30- 60 λεπτών κάθε μέρα. Βαθμιαία αύξηση του επιπέδου της έντασης σας με το περπάτημα γίνεται με ανηφόρες, με βάρη το χέρι ή σε υγρή άμμο.
Δεδομένου ότι χτίζετε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, αυτό πρέπει να γίνει αργά και σταθερά. Θα πρέπει κατά την διάρκεια της άσκησης να είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε μια συζήτηση έστω λαχανιάζοντας. Στο τέλος της άσκησης θα πρέπει να είστε κουρασμένοι και ιδρωμένοι, αλλά δεν πρέπει να έχετε εξαντληθεί. Σε αυτό το επίπεδο άσκησης το σώμα σας με επιτυχία κάνει την καλλίτερη καύση θερμίδων. Αν προτιμάτε να περπατήσει σε εσωτερικούς χώρους π.χ. διάδρομο, όλα τα ρυθμίζετε με την κλίση του μηχανήματος..

Άνετα ρούχα
Ψάξτε για τα υφάσματα που απορροφούν τον ιδρώτα από το δέρμα. Φοράτε αλλεπάλληλα ρούχα (λεπτές αθλητικές φανέλες) τα οποία μπορείτε να βγάζετε καθώς το σώμα αρχίζει και ζεσταίνεται.

Αθλητικά παπούτσια
Βρείτε τα παπούτσια που δεν είναι υπερβολικά άνετα, καθώς τα πόδια πρήζονται καθώς περπατάτε, πρέπει να εφαρμόζουν. Απορρόφηση των κραδασμών κάτω από τη φτέρνα και το πέλμα είναι το απόλυτο ζητούμενο από τα αθλητικά παπούτσια. Οι τραυματισμοί από τα ακατάλληλα παπούτσια είναι το πιο σύνηθες στους νέους βαδιστές.

Κάλτσες
Επιλέξτε ίνες που απορροφούν τον ιδρώτα. Δοκιμάστε διπλές κάλτσες για περιπάτους στο σκληρό έδαφος. Οι αθλητικές κάλτσες πρέπει να αλλάζονται καθημερινά, τα βακτήρια παραμονεύουν σε ένα περιβάλλον υγρό και ζεστό.


Βηματόμετρο

Αυτή η εύχρηστη συσκευή μετράει τα βήματα σας και σας δίνει την απόσταση που έχετε διανύσει και μερικές άλλες χρήσιμες πληροφορίες ανάλογα με το μοντέλο που έχετε διαλέξει. Πάντως δεν είναι απαραίτητο, μπορείτε να έχετε μετρήσει την απόσταση με τον μετρητή του αυτοκινήτου σας εκ των προτέρων.






Μπουκάλι νερού.


Πιείτε πριν ξεκινήσετε πιείτε νερό και κάθε μισή ώρα τουλάχιστον σε όλη την διάρκεια της άσκησης, πιο συχνά αν ιδρώνετε πολύ. Πάρτε νερό μαζί σας.








Αντηλιακό
Φορέστε ένα καπέλο και βάλτε ένα στρώμα αδιάβροχο αντηλιακό με SPF μεταξύ 15 και 30.

Ταυτοποίηση
Να έχετε πάντα μαζί σας μια ταυτότητα και λίγα χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής


Η μουσική είναι ένας παράγων που μπορεί να κάνει πιο ευχάριστη την διαδρομή ειδικά μέσα σε αστική περιοχή που οι ήχοι δεν είναι ευχάριστοι, αλλά προσοχή στα αυτοκίνητα δεδομένου ότι δεν ακούτε ώστε να προφυλαχθείτε αν είναι απαραίτητο (π.χ.κόρνα αυτοκινήτου). Δοκιμάστε όμως να αφουγκραστείτε τους ήχους της πόλης, είναι ενδιαφέρον μερικές φορές.





Τεχνικές Συμβουλές
Το περπάτημα είναι μια κυλιόμενη κίνηση. Πρώτα αγγίξει το έδαφος η φτέρνα σας, στη συνέχεια κυλιόμενα φτάνει μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού σας. .
Παρακολουθήστε τη στάση σας. Φανταστείτε ότι έχετε μια βέργα που ξεκινάει από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τις φτέρνες σας. Αυτή η εικόνα θα σας ισιώσει σε δευτερόλεπτα.
Σφίξτε την κοιλιά σας. Το γνωστό που μας έλεγαν όταν είμαστε παιδιά «μέσα την κοιλιά, έξω το στήθος, ίσιους τους ώμους ».
Κινείτε τα χέρια σας φυσικά.  Θα βοηθήσει και θα σας δώσει ρυθμό.
Για να περπατήσει πιο γρήγορα, μην επιμηκύνει τον διασκελισμό σας. Κάνετε μικρότερα και γρηγορότερα βήματα όχι μεγαλύτερα.


ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

  
 
 
 
 
 

No comments: