Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Sunday 20 February 2011

Οι γυναίκες baby boomers στην Ελλάδα

Στην Αμερική η γενιά των baby boomers (ΒΒ) (οι γεννημένοι μεταξύ 1946-1964) που συνταξιοδοτείται σταδιακά, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη αγορά σπιτιών, καλλυντικών, διακοπών, τροφών, αυτοκινήτων και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Είναι γνωστό, ότι οι baby boomers είναι η γενιά που άλλαξε τον κόσμο. Ένα βασικό πρόβλημα, που παρουσιάστηκε στους ΒΒ, είναι το φαινόμενο της «άδειας φωλιάς». Στην Αμερική τα παιδιά πηγαίνουν στα κολλέγια αμέσως μετά το σχολείο και τις περισσότερες φορές η οικογένεια στέλνει τα παιδιά μαζί για σπουδές σε μεγαλουπόλεις. Τότε οι δραστήριες μητέρες που μέχρι εκείνη την στιγμή εργάζονταν, μεγάλωναν παιδιά και γενικά κρατούσαν τα ηνία της οικογένειας βρίσκονται στο κενό. Τα αποτελέσματα είναι ραγδαία, κατάθλιψη, εγκατάλειψη, έλλειψη προσωπικής ζωής κ.α. λόγω της έλλειψης των γρήγορων ρυθμών ζωής που είχε συνηθίσει αλλά και της υπάρχουσας η επικείμενης συνταξιοδότησης. Έχει λοιπόν αναπτυχθεί μια μεγάλη συζήτηση/αγορά σχετικά με αυτή την καταπληκτική γενιά που συνταξιοδοτείται αλλά είναι φανερό ότι δεν παραδίδει τα ηνία ακόμη.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι μάλλον σε βρεφική ηλικία όσον αφορά αυτή την γενιά, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης αλλά και της δομής της κοινωνίας. Επειδή στην χώρα μας οι μνήμες ενός στερημένου τρόπου ζωής και κυριαρχίας των μεσηλίκων ήταν πολύ πρόσφατες έχουμε πέσει στο αντίθετο άκρο, σύνηθες γνώρισμα της ράτσας μας η υπερβολή. Τώρα ζούμε το τέλος της εποχής της «δικτατορίας των παιδιών». Κάμποσα χρόνια τώρα η αρένα του ανταγωνισμού του νεοέλληνα είχε μεταφερθεί στην εξυπνάδα, τις σπουδές, την ομορφιά, το αυτοκίνητο και πολλά άλλα που αφορούσαν τα παιδιά. Ήταν σύνηθες φαινόμενο σε οικογενειακές συγκεντρώσεις να διαγωνίζονται λεκτικά οι μητέρες ποια ήξερε πιο πολλά για το σχολείο των παιδιών, τους βαθμούς των παιδιών, τους δασκάλους που…. αδικούσαν τα παιδιά τους, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το πιο αστείο φαινόμενο η ειδική υπηρεσία του είχαν δημιουργήσει τα ΕΛΤΑ για να μεταφέρουν αυθημερόν τις μπριζόλες σχάρας και τις πατάτες φούρνου στο βλαστάρι που βασανιζόταν στο διαμέρισμα στο Λονδίνο σπουδάζοντας και κάτι απίθανες ειδικότητες. Μιας φίλης το κοριτσάκι ίδια η Ρις Γουηδερσπούν στην εκδίκηση της ξανθιάς σπούδασε … εγκληματολόγος.!!!! Μέχρι σήμερα πέντε χρόνια τώρα δεν έχει πιάσει δουλειά, γιατί ως γνωστόν το δικό μας το παιδί πρέπει να πιάσει δουλειά ως βοηθός γενικού διευθυντού στην χειρότερη περίπτωση, όταν η θέση του γενικού είναι κατειλημμένη.

Είναι λοιπόν αναμφίβολο, ότι η εικόνα των περισσοτέρων οικογενειών σήμερα στην Ελλάδα είναι δύο γονείς εργαζόμενοι η συνταξιούχοι με παιδιά άνεργα η στο τελείωμα των σπουδών του δεύτερου μεταπτυχιακού, αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο. Πραγματικά δράματα μπροστά σε μια οικονομική κρίση, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα έχουν αρχίσει οι πρώτοι καυγάδες, που σίγουρα συνοδεύονται από ατέλειωτες τύψεις από μεριά των γονιών, που μέχρι χθες προσπαθούσαν να πείσουν το παιδί να φάει το φιλετάκι του και να πάει μια βόλτα με το μικρό ολοκαίνουργιο αυτοκινητάκι του, για να μην το βρει καμιά κατάθλιψη που …. σέρνεται στα νέα παιδιά!!!

Μέσα σε όλες αυτές τις καταιγιστικές αλλαγές η γυναίκα που μόλις πέρασε τα πενήντα βλέπει να πάντα να αναποδογυρίζουν και κυριολεκτικά δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται. Είναι ο καλύτερος πελάτης για τις εταιρείες παραγωγής αντικαταθλιπτικών, μόνιμος χρήστης. Φυσικά ούτε λόγος να ασχοληθεί κανείς μαζί της. Δεν είναι πια παραγωγική, δεν είναι όμορφη, δεν κάνει παιδιά, έχει παχύνει, πηγαίνει στο κομμωτήριο λίγο πιο αραιά για οικονομία αφού προηγείται η κόρη που αλλάζει χρώμα στα μαλλιά κάθε εβδομάδα και ας έχει βγει η άσπρη ρίζα. Γενικά σφίγγει όλο και πιο πολύ το ζωνάρι αρχίζοντας βέβαια από τα προσωπικά της, τι λόγος τώρα αυτά εννοούνται!!!!

Πολλές φορές αισθάνεται σαν να συνθλίβεται από όλα αυτά και τα βράδια πολλές φορές την βρίσκει το ξημέρωμα να αισθάνεται μια καταστροφή να έρχεται, γιατί και τα υπνωτικά δεν την πιάνουν πια.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ, ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ. Αρκεί να μάθει ότι έχει δικαιώματα και να τα ζητήσει από τον εαυτό της, την οικογένεια της, την κοινωνία. Μικρά απλά καθημερινά πράγματα που πρέπει να τα ξαναβρούμε. Η σημερινή πενηντάρα έχει ακόμα πολύ δρόμο, πρέπει να κρατήσει το μυαλό της κοφτερό, το σώμα υγιές και την οικογένεια ενωμένη στα δύσκολα. Μην παραιτήστε!! Ενημερωθείτε καθημερινά, παρακολουθείστε τις εξελίξεις της ζωής και ιδιαίτερα της τεχνολογίας, ίσως όχι τις πιο προχωρημένες αλλά ο υπολογιστής πρέπει να είναι καθημερινό εργαλείο ζωής στη ενημέρωση, την κοινωνική επαφή, πραγματικό παράθυρο στον κόσμο. Τα σπουδαιότερα πράγματα στην ζωή δεν πωλούνται, μόνο προσφέρονται να το θυμάστε. Θα επέλθω.
Φιλιά.





No comments: