Γιά μας που περάσαμε τα 50, αλλά η ζωή συνεχίζει να είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φοβόμαστε τον χρόνο που περνάει, κάθε στιγμή της ζωής έχει την ομορφιά της, αρκει να ξέρεις να την ζεις και να είσαι υγιής.

Friday 13 January 2012

Πρώτα εγώ!!!

Είστε γονιός, εθελοντής στο σχολείο και έμπιστος βοηθός του αφεντικού σας. Σηκωθήκατε από τις 6 π.μ., ετοιμάσατε πρωινό, μεσημεριανό, γεύμα σε πακέτο για το σχολείο η για το γραφείο, τακτοποιήσατε το σπίτι, βοηθήσατε τα παιδιά με την εργασία του σχολείου και τελειώσατε και εκείνο το σημείωμα για την αυριανή δουλειά στο γραφείο 5-6 σελίδων. Είναι 11:30. Είστε εξαντλημένη. Και σε περίπου 6-7 ώρες θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία από την αρχή.


Αν σκεφτήκατε «Σταματήστε τον όχημα θέλω να κατέβω!» Δεν είστε οι μόνες. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε κάποια στιγμή βρεθεί στο μηδέν των δυνάμεών μας, όταν φτάνει η ώρα για τη φροντίδα των αναγκών μας.

Το πρόβλημα με αυτό είναι, ότι αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, αργά ή γρήγορα δεν θα είμαστε πολύ χρήσιμες ούτε στους άλλους ούτε στον εαυτό μας. Ακριβώς όπως η συνοδός αεροπορικής εταιρεία σας λέει να βάλετε τη δική μάσκα οξυγόνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πριν να βοηθήσετε το παιδί σας, θα πρέπει να φροντίσετε για τις δικές σας βασικές ανάγκες σας για να μπορέσετε να καλύψετε και τις ανάγκες των άλλων. Επιπλέον το να τρέχεις συνεχώς δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με την παραγωγική δραστηριότητα.
Αν επιμένετε τα μέλη της οικογένειας σας να κοιμούνται αρκετά δεν θα πρέπει να προσφέρετε στον εαυτό σας το ίδιο δικαίωμα? Ας αρχίσουμε από την ισονομία. Ξεκινήστε προσφέροντας στον εαυτό σας ότι θεωρείτε αυτονόητη προτεραιότητα για τους άλλους. Μήπως να δώσουμε χρόνο για τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση με τους φίλους που κάπου έχετε χάσει μέσα σε αυτή την τρελή καθημερινότητα ? Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ήδη ότι πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, αλλά συχνά δυσκολευόμαστε στο πώς να το κάνουμε, εδώ είναι μερικές οδηγίες.


1. Διατηρήστε τη φυσική υγεία σας με επαρκή ύπνο, άσκηση και διατροφή.

2. Θεωρήστε ότι η συναισθηματική υγεία σας είναι τόσο σοβαρή όσο και η φυσική. Διατηρήστε ένα σύστημα υποστήριξης φίλων που θα είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν, να διασκεδάσουν μαζί σας, να γελάσετε μαζί καμιά φορά αυτοσαρκαζόμενοι.

3. Προγραμματίστε διασκεδαστικές δραστηριότητες σε τακτική βάση, είναι εξίσου σημαντικό με τα σχέδια για την δουλεία σας. Είναι πλάνο ζωής.

4. Προσδιορίστε τους ανθρώπους στη ζωή σας που σας απασχολούν με επουσιώδη πράγματα η τουλάχιστον όχι τόσο σοβαρά που να στραγγίζουν το χρόνο και την ενέργειά σας και κρατήστε τους σε απόσταση.

5. Με ένα σπάρο δύο τρυγόνια, συνδυάστε χρόνο με την οικογένεια μέσω της άσκησης πράγμα που θα σας ωφελήσει όλους.

6. Προσπαθήστε να δείτε τα προβλήματα στη ζωή σας με άλλα μάτια και θα καταλάβετε, ότι οι λύσεις ήταν μπροστά σας. Μήπως είναι καιρός τα μέλη της οικογένειάς να αναλάβουν λίγες πιο «ανεβασμένες ευθύνες»? Ο σύζυγος σας πρέπει να θυμάται τις ιατρικές του εξετάσεις ας πούμε. Τα σημερινά κινητά τηλέφωνα μπορούν να σου υπενθυμίσουν τα πάντα. Εξηγήστε του ότι ανάμεσα στα επαγγελματικά που του υπενθυμίζει το κινητό μπορεί να του υπενθυμίσει και το ιατρικό του ραντεβού. Δεν μπορείτε να προλάβετε όλα εσείς. Δεν έχει νόημα. Η ανεξαρτησία είναι σπουδαίο προσόν στη ζωή.

7. Μάθετε να λέτε "Όχι!". Τα "ναι" είναι πολύτιμα και δεν πρέπει να είναι αυτόματα Κρατήστε τα για τα πραγματικά σημαντικά πράγματα.

8. Μην προσπαθήσετε να τα αλλάξετε όλα στη ζωή σας εντελώς ξαφνικά. Ξεκινήστε με ένα ή δύο σημεία, στη συνέχεια, αναπτύξτε δεδομένα ώστε τα πράγματα να μπουν υπό έλεγχο σιγά σιγά.

Η ζωή σας πρέπει να βρίσκεται σε εξισορρόπηση και να ελέγχετε αυτή την πολύτιμη ισορροπία σε τακτική βάση ώστε να έχετε πάντα αποθέματα σωματικά και ψυχικά για να βασιστείτε. Κάνοντας κάθε μέρα μικρές προσφορές στην ισορροπία της ψυχής σας. Προσφέροντας στον εαυτό σας 10 λεπτά με ένα μασάζ που θα κάνετε στα πόδια σας με μια ενυδατική κρέμα, με ένα μικρό περίπατο έστω και στις βιτρίνες της κοντινής πλατείας, με ένα καφεδάκι με τα πόδια απλωμένα, ένα θρεπτικό γεύμα θα εκπλαγείτε με την χαλάρωση, την ηρεμία, την ικανοποίηση θα αποκομίσετε. Είναι η αρχή για να σπάσει ένας φαύλος κύκλος.

Είναι φανερό ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι αυτοματισμοί μιας ζωής, αλλά όταν αποφασίσετε να το ξεκινήσετε γιατί καταλάβατε ότι οι αντοχές έχουν εξαντληθεί τότε τίποτα δεν θα σας σταματά, γιατί η χαλάρωση είναι μια ευχάριστη κατάσταση και ξέρετε εσείς κανένα φυσιολογικό άνθρωπο που να μην του αρέσουν τα ευχάριστα? Είναι τόσες πολλές οι αλλαγές στη ζωή μετά τα 40, οικογενειακές, κοινωνικές, ορμονικές που πραγματικά μερικές φορές δεν ξέρει κανείς τι θέλει η τι μπορεί αλλά είναι ακριβώς το μεταίχμιο που μια γυναίκα αρχίζει να βλέπει το χρόνο αλλιώς, να αναθεωρεί τις ανάγκες της και να βλέπει τα πρώτα σημάδια αλλαγής της χρήσεως του καθημερινού χρόνου. Ναι υπάρχουν σήμερα τα 5-10 λεπτά που χρειάζεται για να ηρεμήσει και αύριο μπορεί να γίνουν 30. Είναι από τα δώρα της ζωής όταν μεγαλώνεις μπορείς να βρεις το χρόνο αν αποφασίσεις ότι τον έχεις ανάγκη.



Να έχετε μια πολύ καλή μέρα.!!!






No comments: